ניקוי המטבח והכשרותו לפסח

סיפור הגדה / עשר מכות
הגדה להורדה | שיעורים בהלכות פסח | שאל את הרב | סדנאות יהדות | חברותא

ניקוי המטבח דורש תשומת לב מיוחדת, כיון שמשתמשים בו כל השנה בחמץ, ומשתמשים בו גם בפסח

ארונות מטבח: יש להוציא את כל תכולת הארון, לרחוץ את הארון היטב בחומר ניקוי, ולהקפיד שחומר הניקוי יגיע לכל הסדקים. נוהגים לצפות את הארון אחר הניקוי בניר עטיפה. אם לא ישתמשו בארון בפסח - אין צורך לנקותו ביסודיות, סוגרים אותו היטב שלא יפתחוהו בטעות בפסח, ומשכירים אותו לגוי במכירת החמץ (כפי שיוסבר בהמשך)

מקרר ומקפיא: יש להוציא את האוכל ולרחוץ את גוף המקרר מבפנים ומבחוץ היטב בחומר ניקוי. כמו כן יש לנקות לחוד את המדפים. נוהגים לכסות את המדפים. (כדאי להשאיר חורים לאוורור.) את מוצרי המזון שמשתמשים בהם עד פסח, יש להקפיד לעטוף באריזה נקיה, כדי שלא יכנס חמץ למקרר הנקי

שולחן המטבח: רוחצים אותו היטב בחומר ניקוי. נוהגים לכסות אותו אח"כ. משטחי שיש: יש לנקות אותם היטב עם חומר ניקוי, בפרט בכל הפינות והחריצים, ואח"כ יש לשפוך עליהם מים רותחים, או לכסותם לגמרי. לכתחילה עדיף לעשות את שני הדברים - גם הכשרה וגם כיסוי. (כל הכיסויים כשרים - פח, עץ, פי.וי.סי, או רדיד אלומינים עבה שלא יקרע.)

ברזים: יש לנקותם היטב. אין צורך בכל תהליך הכשרה נוסף

כיורים: יש לנקות את הכיורים, ולשפוך קומקום מים רותחים לתוכם ועל צידיהם. יש הנוהגים לשפוך מים חמים מעורבים באקונומיקה לתוך הכיור ובמורד חור הניקוז. הנוהג המקובל היום הוא לצפות את הכיור (למשל בניר אלומיניום עבה, טפט וכדו'), או להכניס לתוך הכיור כיור (קערה) פלסטיק תואם.

כיריים (משטח ולהבות גז):צים היטב בחומר ניקוי את משטח הגז וצדדיו, את הפינות, החיבורים וכל החלקים. רצוי לכסות את משטח הכיריים ברדיד אלומיניום עבה. אם רוצים להשתמש בחצובה (הרשת שעליה יושב הסיר) המשמשת כל השנה - גם לפסח, יש לנקותה היטב, ואח"כ להכשירה ע"י הדלקת כל המבערים בלהבה הגבוהה ביותר האפשרית. רצוי לכסות את האש בפח בשעת הדלקת כל המבערים, כי פעולה זו מעבירה את החום לכל המשטח העליון ומגבירה את החום על החצובות. יש לתת ללהבות לבעור בצורה זו 5-10 דקות.

תנור אפיה: עדיף לא להשתמש בתנור בפסח. אבל אם יש צורך גדול להשתמש בתנור אזי:י
א. רוחצים את התנור היטב מכל פירורי חמץ הראויים לאכילה בחומר ניקוי. אם יש חוששים שעדין יש חתיכות או פירורי חמץ שאי אפשר להגיע אליהם, יש לנקות את התנור עם מנקה תנורים כלשהו (כגון:זברה, סנו תנורים או תכשיר דומה). (אם השתמשו במנקה תנורים אין צורך לנקיון נוסף בתנור.) אח"כ מחממים את פנים התנור ע"י הדלקתו בטמפ' הגבוהה ביותר האפשרית למשך כשעה. [בתנורי אפיה חשמליים צריך לברר אם הטמפרטורה הגבוהה ביותר היא באפיה או בגריל.] אם יש יחידה נשלפת שאפשר להשתמש בה, עדיף. ואז אין צורך לחמם את פנים התנור, ודי בנקיון התנור.
ב. אין להשתמש ברשתות של חמץ בפסח. אם הדבר הכרחי, ניתן להכשירם באותו תהליך כמו הכשרת התנור עצמו.
ג. אין להשתמש בכלי אפיה וצליה של חמץ בפסח. במקרים של קושי גדול במיוחד, כשאי אפשר בשום אופן להשיג כלים כאלו במיוחד לפסח, אפשר להכשירם באותו תהליך של הכשרת התנור בתנאי שעברו לפחות 24 שעות מאז שהשתמשו בכלים אלו לאחרונה. יש צורך בזהירות מיוחדת בניקוי חמץ הדבוק מתחת לשפת הכלי, ובמקומות דומים הקשים לניקוי. אם לא משתמשים בתנור: אז כל האמור לעיל לא שייך ורק צריך לנגב את פנים התנור במטלית ולהוציא את החמץ הנמצא שם, ולסגור הדלת עם דבק.

מעבד מזון/מיקסר/מדיח כלים: קשה להכשירם כדין, ולכן רצוי לא להשתמש בהם בפסח. אם יש צורך גדול להשתמש בהם צריך להוועץ ברב.

מיקרוגל: עדיף לא להשתמש בו בפסח. באם יש צורך גדול להשתמש במיקרוגל, יש לנקותו היטב עם חומר הפוגם את האוכל ופוסל אותו מאכילת כלב, ואח"כ להכניס כלי עם מים ולהפעיל את המיקרוגל עד שהמים ירתחו היטב ודפנות הכלי יכוסו באדים. במקרה צורך גדול, כשמשתמשים במיקרוגל שהוכשר, יש להשתמש בו רק כשהתבשיל מכוסה היטב.

פלטה של שבת: לאחר הניקוי מדליקים אותה, וכאשר נתחממה היטב מנתקים מזרם החשמל ושופכים עליה מים רותחים. אח"כ מכסים בניר אלומינים עבה.

מיבש כלים: לנקות היטב עם חומר ניקוי

כלי בישול ואכילה: אסור להשתמש בפסח בכלי אוכל שהשתמשו בהם כל השנה למאכלי חמץ. דפנות הכלים בלעו חמץ והוא עלול להפלט ולהבלע באוכל הכשר לפסח. רצוי להשתמש בימי החג בכלים כשרים המיועדים אך ורק לחג הפסח. את כלי החמץ שלא ישתמשו בהם בפסח יש להצניע במקום סגור או שמור ובאופן שיזכרו לא להשתמש בהם בפסח. אם יש בהם חשש חמץ ממש, צריך גם למכור את החמץ שבתוכם. אם אינכם מוכרים חמץ, יש לרחוץ או להשרות אותם בחומר ניקוי.

הכשרת כלים: אם אין אפשרות לרכוש כלים מיוחדים לפסח, מכשירים את הכלים שהשתמשו בהם כל השנה. אולם לא כל הכלים ניתנים להכשרה ודיני ההכשרה הם רבים מאד, ושונים מכלי לכלי בהתאם לאופן השימוש בו. ולכן צריך להתיעץ עם רב מוסמך. במקומות רבים יש בימים שלפני פסח הגעלת כלים עם השגחה מסודרת ומוסמכת עבור כל הציבור
הערה חשובה: גם במשך כל השנה ישנם כלים שיש להגעילם כגון סירי נירוסטה ואלומיניום, מכיון שבגמר יצורם מורחים אותם בשומן לא כשר.

מגבות לכלים: נוהגים ליחד מגבות מיוחדות עבור כלים בפסח. אם אין, אפשר להשתמש במגבות של כל השנה, בתנאי שכובסו באבקת כביסה ולא נשאר בהן אוכל דבוק.

מפות שולחן לפסח: מפות שאינן עוברות הרתחה, כגון מפות טרילין, יש להשתמש בהן בכיסוי נילון של פסח על גביהן.

טבעות [תכשיט] שענדו אותן כל השנה יש לנקותן היטב ואחר כך להגעילן, או להמנע משימוש בהן בפסח.

פרחי נוי מיובשים יש מהם שיש בהם גרעינים מחמשת מיני דגן, וצריך למכרם לגוי.

יש לנקות את השקית של שואב האבק מהחמץ שנשאב לתוכה.

יש להקדים ולהכשיר את כל הדברים הטעונים הכשרה, לפני זמן איסור חמץ -בערב פסח בשעה חמישית (עיין בדיני שריפת חמץ). מי שלא הכשיר עד שעה זו, ישאל רב מוסמך

מאמר מס' 4
מאמר הבא: בדיקת חמץ
מאמר הקודם:נקיון הבית

© כל הזכויות שמורת ללמוד וללמד

Design by OS Templates

אין לעשות שימוש מסחרי בתכני האתר. מותר להדפיס ולהפיץ לתועלת הציבור את דפי הלכות פסח

בכל שאלה תוכלו לפנות במייל office@lltorah.net או בטלפון 052-7606810 | פסח כשר ושמח אתר ללמוד וללמד. >>