מוצרים כשרים לפסח

סיפור הגדה / עשר מכות
הגדה להורדה | שיעורים בהלכות פסח | שאל את הרב | סדנאות יהדות | חברותא

מוצרי מזון כשרים לפסח כפי שכבר הוסבר לעיל, חמץ הינו כל דבר הנעשה מחמשת מיני דגן (חיטה, שעורה, שיפון, שיבולת שועל, כוסמין) המעורבים במים, שלא השגיחו עליו שלא יחמיץ, כגון: לחם, עוגות, ביסקויטים, ופלים, פיתות, גביעי גלידה, אטריות, שקדי מרק, בירה, ויסקי ועוד. כל אלו הינם חמץ גמור. במוצרים רבים מאד, אף שאינם חמץ גמור, מעורב בהם חמץ. גם אם לא מצוין על אריזת המזון שהוא מכיל דגנים, יש לחשוש לכך.

ולכן בעת שקונים או אוכלים מוצרי מזון, אין להסתפק בתוית או חותמת סתמית "כשר לפסח". יש לברר באופן יסודי אם קיימת תעודת כשרות מוסמכת וברת תוקף לאותה שנה, למוצר שעומדים לקנותו או לאכלו

הדברים מתייחסים לכל מוצרי המזון המצויים. ישנם מוצרים שהמבט השטחי אינו מגלה בהם כל בעיות כשרות, ולמעשה הם מכילים מרכיבים מחמץ, או שהיצור נעשה בכלים, תנורים או מכונות שבהם מייצרים גם מוצרי חמץ, ואסור לאכלם בפסח

מצות: אפית המצות לפסח היא תהליך הדורש מיומנות וזהירות רבה מחשש חמץ. הזמן מתחילת לישת הבצק ועד סוף האפיה צריך להיות לכל היותר 18 דקות, והמכונות צריכות להיות נקיות משאריות האפיה הקודמת. אם, חלילה, לא היתה זהירות מספקת באפיה, המצות הנן חמץ ממש. לכן יש לקנות לפסח רק מצות "מיוחדות" שנאפו תחת השגחה מעולה בבתי חרושת המקפידים מאד על דיני הכשרות באפית מצות. במקומות אלו מפסיקים את תהליך היצור כל 18 דקות, ומנקים את כל הכלים והמכונות.

קטניות: לפי מנהג אשכנז אסור לאכול בפסח אורז וקטניות אחרים כגון: בטנים, גרעינים, סויה ועוד. לפי מנהג ספרד מותר לאכול קטניות בפסח, אבל גם חלק מבני ספרד נזהרים מאכילת אורז וכדו'. כל אחד צריך לברר מהו מנהג אבותיו ועדתו. האוכלים קטניות בפסח חייבים לברור אותם, לנקותם ולבודקם היטב לפני פסח, מחשש שחמץ מעורב בהם. כמו כן עליהם לקנות קטניות שנארזו בהשגחה מיוחדת לפסח, כיון שברוב המפעלים אורזים גם קמח, ויש לוודא שהמפעל ומכונות האריזה נוקו כראוי לפני אריזת הקטניות.

תרופות: יש תרופות מסוימות (בעיקר סירופים ותמיסות, שבהם חומרי הטעם עשויים מדגנים), שיש בהם חשש חמץ לפסח. מידי שנה מתפרסמת רשימת התרופות הכשרות לפסח ע"י הרבנויות וועדי הכשרות. יש לפעמים תרופות שאינן כשרות לפסח, אך יש להן תחליף כשר לפסח. לכן מי שנזקק ליטול תרופה בפסח יברר את כשרותה והאם יש לה תחליף. חשוב לדעת שאם הרופא קובע שהתרופה הכרחית, ובפרט חולים הנוטלים תרופות באופן קבוע, חייבים ליטול את התרופה, גם אם אין לה תחליף כשר לפסח.

מצה שרויה : יש המקפידים שלא לאכול בפסח מאכל העשוי ממצה /קמח מצה מחשש שמא המצה לא נאפתה מספיק וע"י ערבוב עם נוזלים המאכל יהפך לחמץ מנהג זה נפוץ בקרב יוצאי מזרח אירופה.

מראית עין: יש המקפידים שלא לאכול מאכלים שנראים כחמץ כגון: לחמניות מקמח מצה, אטריות, ופלה וביסלי . כדי לא לבלבל וליצור תחושה כאלו אוכלים חמץ אגב, ילדים קטנים אינם מבדילים בין מוצרים מקמח מצה לחמץ גמור ולכן מומלץ להימנע מלרכוש מוצרים אלו

שותה? יוצאים לפאב? לא לשכוח שבירה וויסקי הם חמץ גמור

מאמר מס' 17
מאמר הבא: חוק החמץ ומקומות ציבוריים
מאמר הקודם: ימות חג הפסח

© כל הזכויות שמורת ללמוד וללמד

Design by OS Templates

אין לעשות שימוש מסחרי בתכני האתר. מותר להדפיס ולהפיץ לתועלת הציבור את דפי הלכות פסח

בכל שאלה תוכלו לפנות במייל office@lltorah.net או בטלפון 052-7606810 | פסח כשר ושמח אתר ללמוד וללמד. >>