יום כיפור

הלכות יום כיפור

יום הכיפורים הוא יום קדוש ונורא, ביום זה יום גמר הדין שנגזר על האדם בראש השנה, יום סליחה וכפרה, שבו אין רשות לשטן לקטרג על עם ישראל. יום זה נועד כולו לתשובה ותפילה


ביום הכיפורים אנו מצווים מהתורה "ועיניתם את נפשותיכם", חובה עלינו להתענות בחמישה עינוים שהחמור ביותר הוא הצום. ביום זה אנו מפרישים עצמנו מהנאות העולם ומקדישים עצמינו בתפילה

ישנם חמישה עינויים שהתורה מצווה להתענות ביום כיפור: איסור אכילה, איסור שתייה, איסור רחיצת הגוף וסיכתו, איסור נעילת נעל של עור, יחסי קרבה.

יום כיפור מכונה "שבת שבתון" ובנוסף לחמשת העינויים אסורות בו כל המלאכות האסורות בשבת

?מי חייב לצום

איסור אכילה ושתייה הוא האיסור החמור ביותר, ועונשו כרת. איסור זה חל (כמו כל המצוות) על כל איש ונער מגיל 13 ומעלה ועל כל אישה ונערה מגיל 12 ומעלה. ומגילאים אלו אין היתר לאכול אפילו מעט או לשתות אפילו לגימה.

חכמינו פסקו כי במהלך השנה שלפני בר מצוה/ בת מצוה (מגיל 12 לבן ומגיל 11 לבת) חייבים לצום צום חלקי. מגיל 9-10 נוהגים להתחיל לחנך את הילדים לצום מעט שעות בהתאם ליכולת של הילד. ילדים קטנים מגיל 9 אינם חייבים בצום ואסור לשדל אותם לצום.

הערה חשובה! אין עושים קידוש בערב יום כיפור ולא בסעודה מפסקת. גם כאשר יום כיפור חל בשבת לא עושים קידוש על היין. אלא מקדשים את החג באמירת "ויכולו השמיים" בבית הכנסת"



יום כיפור תש"פ 2020

מתי נכנס צום יום כיפור 2020

יום כיפור תשפ"א 2020
h3>
י-ם ת"א חיפה זמני כניסת ויציאת החג יום תאריך
17.47 18.07 17.57 הדלקת נרות/ התחלת הצום ראשון 27/09/2020
19.12 19.13 19.12 סיום הצום שני 28/092020

דיני חולה ביום כיפור

במקרה של חולה הנמצא בסכנה יולדת, נשים בשמירת הריון וכן מקרים רפואיים מיוחדים, בטלה חובת הצום. ואופן האכילה והשתייה מותאם בהתאם לצרכים/וחומרת הסיכון של החולה. לכן צריך לשאול רב מוסמך על כל מקרה לגופו. במרבית המקרים בהם לא צמים ביום כיפור, מתירים לאכול ולשתות לשיעורים- לאכול ו/או לשתות במנות קטנות מאוד עם הפסקות בין מנה למנה. חולים הסובלים מסכרת חייבים להתייעץ עם רופא ורב איך לנהוג ביום הכיפורים.

לתשומת לבכם, במקרה של ספק האם מותר לצום מבחינה בריאותית, קיימים מוקדי יעוץ רפואיים הלכתיים הפועלים בשיתוף עם רופאי קופות חולים. כל מוקד משלב רבנים, רופא משפחה ורופא נשים. המוקדים פעילים בכל שנה מספר ימים לפני יום הכיפורים 03-5141010 מכבי | |מאוחדת 073-7246000 | לאומית 072-2722350

איסור רחיצה וסיכה

אסור להתרחץ ולשטף את הפנים והידיים ואפילו להושיט אצבע במים. נטילת ידים הכרחית (כגון נטילת שחרית אחר השינה או נטילה אחר השירותים) נעשית עד סוף אצבעות הידיים בלבד. אסור להשתמש בסבון ואין למרוח משחה תחליב, קרמים או שמנים.

נעילת הסנדל

כחלק מענויי הנפש אנו מצווים שלא ללכת בנעלי עור ביום כיפור, אלא בנעלי בד/ נעלי בית. יש להזהר שלא יהיה בנעל עור לא בחלק העליון ולא בסוליה

מנהגי יום כיפור

בגד לבן- רבים נוהגים ללבוש ביום כיפור בגד לבן. ונהגו שמתעטפים בטלית גם לתפילת הערב, אך מתעטפים בה ומברכים עליה לפני השקיעה.
תכשיטים- ביום כיפור אין עונדים תכשיטים ושעונים מזהב והסיבה לכך: כי בחטא העגל עם ישראל חטא בזהב ואנו לא רוצים ביום כיפור לגרום לקטרוג בשמיים.

סיום הצום

אחרי תפילת ערבית עושים הבדלה על היין, (אם יום כיפור חל בשבת מברכים על הבשמים), ומברכים על הנר שנשאר מערב יום כיפור. אם כבה הנר אין לחשוש מותר להדליק נר חדש אך אין לברך על האש החדשה בורא מאורי האש
אחרי ההבדלה אוכלים מעט עוגה ושתיה חמה ולאחר כשעה עורכים סעודה גדולה- סעודה של שמחה
כתוב במדרש " במוצאי יום כיפור בת קול יוצאת ואומרת "לך אכול בשמחה את לחמך ושתה בלב טוב יינך כי כבר רצה האלוה-ים את מעשיך.
נוהגים במוצאי יום כיפור לעסוק במלאכת בנית הסוכה וארבעת המינים, כדי שנמשיך בקיום במצוות

צוות ללמוד וללמד מאחל לכם גמר חתימה טובה וצום קל ומועיל

מאמר מס' 13
מאמר הבא: סדר תפילות יום כיפור
מאמר הקודם:ערב יום כיפור


© כל הזכויות שמורת ללמוד וללמד

Design by OS Templates

אין לעשות שימוש מסחרי בתכני האתר. מותר להדפיס ולהפיץ לתועלת הציבור את דפי הלכות ראש השנה יום כיפור

ברכת חג שמח, צום קל ושנה טובה מצוות ללמוד וללמד מאגר שיעורי תורה וחברותא